'Wie heeft Lahaut vermoord?'

Door Pol Van Den Driessche op 12 mei 2015

Op dinsdag 12 mei werd het  boek 'Wie heeft Lahaut vermoord' in de senaat voorgesteld. Historici Emmanuel Gerard, Widukind De Ridder en Françoise Muller deden het onderzoek naar deze moord en publiceerden hun bevindingen in dit boek. In 2002 had ik een resolutie ingediend om het onderzoek naar deze onopgeloste politieke moord te heropenen.

Bij de voorstelling van dit nieuwe historische werk, mocht ik de inleiding doen.

Het persbureau Belga vatte het als volgt samen:

'Senator Pol Van Den Driessche (N-VA), auteur van de resolutie die de aanleiding was voor het wetenschappelijk onderzoek naar de moord op Julien Lahaut, wees op een ander gevaar voor wetenschappers: "Stilaan evoluren we naar een paperless werkomgeving, waarbij almaar minder documenten worden gepring, dus ook  niet de verslagen van vergaderingen. Dat is een vast goede zaak voor het milieu, de bomen zijn ons dankbaar. Maar hoe en waar zullen historici over pakweg dertig jaar de mails en attachments van vandaag terugvinden?  Of de sms'en en tweets?  Moeten toekomstige historici straks niet enkel in die archiefdozen gaan snuffelen maar zichzelf vlug gaan bijscholen en omvormen tot computerspecialistenn, met de vaardigheden van hackers? En hoe zit dat met sms-bestanden, die door de operatoren slechts hooguit een jaar lang worden bewaard. En hoe  is het met de privacy in dit hele verhaal gesteld?" aldus de senator-historicus.

Wie heeft Lahaut vermoord? De geheime koude oorlog in België. E. Gerard, W. De Ridder, F.Muller. Leuven/Brussel Davidsfonds Uitgeverij/Cegesoma. 335 blz. 22.5€.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is