“We zijn met onze kerstversiering blijven stilstaan in de jaren zeventig”

Door Pol Van Den Driessche op 21 november 2017

Het Nieuwsblad/Regionaal: Brugge-Oostkust,

Di. 21 Nov. 2017, Pagina 5

De kerstmarkt opent vrijdag de deuren en de verlichting is opnieuw van stal gehaald om de straten in de eindejaarssfeer onder te dompelen, al is het niet overal peis en vree. “Het is al jaren hetzelfde en oersaai”, zegt Pol Van Den Driessche.

De verlichting hangt nog maar net uit of er weerklinkt al kritiek op het kerstgebeuren in Brugge. Vanuit politieke hoek bindt Pol Van Den Driessche (N-VA) de kat de bel aan. Hij klaagt over de verlichting in de binnenstad.

“Die is al vele jaren hetzelfde en oersaai. Terwijl er zoveel creatieve mogelijkheden bestaan om de schoonste stad van Vlaanderen te laten schitteren, blijven ze in Brugge de lampjes van stal halen. Als je kijkt wat vandaag mogelijk is met ledverlichting, waarmee je hele gevels en straten kunt doen oplichten dan heb ik de indruk dat we hier zijn blijven stilstaan in de jaren zeventig. Waarom in Brugge eens geen echt wauw-gevoel creëren?”

Daarmee viseert Van Den Driesschevooral het stadsbestuur, dat verantwoordelijk is voor de steeds terugkomende armaturen boven de winkelstraten. “We hebben daarvoor verschillende bedrijven bezocht, maar de alternatieven die voorgesteld werden, waren nogal kitscherig en pasten niet echt in onze historische binnenstad”, zegt schepen van Lokale Economie, Hilde Decleer (CD&V).

“Daarom willen we graag volgend jaar een wedstrijd organiseren waarbij we verschillende ontwerpers en bedrijven oproepen om iets vernieuwends en tegelijk op maat van onze stad te maken. Het zou de bedoeling zijn om de volgende kerstperiode dan met een teststraat te starten, daarna kan elke handelsstraat eventueel haar eigen pakket kiezen.”

Naast de lichtenkwestie wordt ook de kerstmarkt, die vrijdag zijn deuren opent en die georganiseerd wordt door het Brugs handelscentrum, in de vele reacties op sociale media door de mangel gehaald. “Elk jaar hetzelfde, de kraampjes, de versiering en de muziek”, klinkt het onder andere.

Muziek op het ijs

Al biedt de organisatie stevig weerwerk als ze geconfronteerd wordt met de commentaren. “Elk jaar investeren we in nieuwe zaken”, zegt Piet Vanderyse, de voorzitter van het Brugs Handelscentrum. “Dit jaar worden de bomen aan de Sint-Salvatorskerk helemaal opnieuw verlicht met reuzenlampen. In het zilverpand is een levensgrote maretak geplaatst, the kissing place genaamd, waaronder bezoekers al kussend een selfie kunnen nemen.”

Ook op de verzuchtingen van het aanbod in de kraampjes is er een antwoord. “We maanden de handelaars aan om hun producten te wijzigen zodat het niet allemaal mutsen en sjaals zijn.”

Ook wordt extra ingezet op sfeer. “In het weekend zullen in de straten verschillende bandjes en koren kerstmuziek brengen om de beleving volledig te maken. Vrijdagavond wordt de sfeer alvast opgeluisterd door een band die muziek zal brengen vanop het ijs.”

Op kerstmarkt kan je vrijdag terecht vanaf 11 uur. Tijdens de week wordt gesloten om 19 uur, vrijdag en zaterdag moeten alle standhouders verplicht open blijven tot 21 uur en maximum tot 23 uur.

Dieter De Milde ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is