“We moeten harder durven optreden”

Door Pol Van Den Driessche op 28 november 2017

Dat stelde ik vanochtend in mijn tussenkomst tijdens het veiligheidsdebat in Talinn. Personen die nadrukkelijk onze Westerse en democratische samenlevingsvormen verwerpen, moeten voelen dat we dit niet langer aanvaarden.

In het verleden werd te traag en te laks gereageerd tegen mensen die onze waarden en normen verachten. Onder het mom van ‘het multiculturalisme’ permitteerden sommigen zich veel, te veel. We zijn te tolerant geweest. Hopelijk leerden bewindslui uit deze fouten.

Natuurlijk moeten we stevig blijven inzetten op integratie, waarbij een goede taalkennis bijzonder belangrijk is. Vanzelfsprekend zullen we blijven strijden tegen elke vorm van achteruitstelling. Preventie en begeleiding zijn nodig en nuttig.

Maar evenzeer zullen we harder, duidelijker en desnoods repressiever moeten optreden tegenover wie onze Westerse samenleving wil onderuit halen. Ook al klinkt deze boodschap als een ‘inconvenient truth’.

“Voor ons is het een verhaal van rechten én plichten, waarbij iedereen zijn verantwoordelijkheid draagt en neemt”, besloot ik.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is