Van Den Driessche ziet Turks-Cyprioten kat sturen naar interparlementair overleg

Door Pol Van Den Driessche op 25 maart 2018, over deze onderwerpen: Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden en Internationale Samenwerking, Buitenlandse Betrekkingen, IPU

BRUSSEL 25/03 16:38 (BELGA)
Voor het eerst in 25 jaar hebben de Turks-Cyprioten hun kat gestuurd naar het halfjaarlijks overleg met de Grieks-Cyprioten binnen de Interparlementaire Unie. Dat meldt senator Pol Van Den Driessche (N-VA), die binnen de instelling is aangeduid tot 'facilitator to Cyprus'. Hij vreest dat de kans op een snelle hereniging van het eiland verkeken is.

Van Den Driessche werd drie jaar geleden als facilitator aangeduid. Samen met een Portugese en Ierse collega probeert hij parlementsleden uit het verscheurde eiland samen te brengen. De gesprekken lopen niet altijd van een leien dakje, maar "telkens vonden we punten van overeenstemming en voelden we vooral het gezamenlijke verlangen om het paradijselijk mooie eiland te herenigen", schrijft de senator op zijn facebookpagina.

De afgelopen maanden zijn de relaties echter verzuurd. Het kwam zelfs tot een Turkse blokkade van aardgasboringen in de Middellandse Zee. Tijdens het overleg binnen de interparlementaire unie wilde Van Den Driessche dit weekend proberen beide kampen wat dichter naar mekaar te brengen. Tevergeefs, want de Turks-Cyprioten kwamen gewoon niet opdagen. De N-VA'er vraagt zich af wie daartoe de beslissing nam. "Ik kan niet geloven dat de Turks-Cyprioten dat deden."

Hij heeft dan ook geen goed oog in de nabije toekomst. "Als mensen niet meer met elkaar willen praten, dan eindigt het meestal slecht. De honderden blauwhelmen zullen nog lang blijven patrouilleren langs de scheidingslijn, vrees ik."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is