Pol Van Den Driessche: “Controleer via ophaling vuilnis of eenzamen nog leven”

Door Pol Van Den Driessche op 4 augustus 2017, over deze onderwerpen: Brugge, Preventie

Het Nieuwsblad/Regionaal: Brugge-Oostkust,

Do. 03 Aug. 2017, Pagina 3

De nasleep van de drie eenzame overlijdens in Brugge veroorzaakte aardig wat commotie, zo ook bij senator Pol Van Den Driessche (N-VA), die prompt met een voorstel afkwam om dergelijke situaties tegen te gaan.

“Zoals iedereen ben ik geschokt dat drie mensen in het Brugse stierven in de grootste eenzaamheid en elk initiatief dat kan bijdragen om dit te verhinderen, is meegenomen.

Het anti-eenzaamheidsplan dat wordt opgesteld, lijkt me een lovenswaardig initiatief, maar het is simpelweg onmogelijk om een overheidssysteem te bedenken dat de 65.000 adressen in Brugge kan gaan controleren. Zoals door het stadsbestuur aangegeven, zal de buurtwaakzaamheid de grootste rol moeten opeisen want er is simpelweg geen manier om het probleem via de kanalen van de gemeente en het OCMW op te lossen.” Hoe dat dan moet aangepakt worden? “Er is elke week een moment waarop alle Bruggelingen in dezelfde buurt samen moeten buiten komen. Met name wanneer vuilniszakken aan de deur worden gezet. Waarom geen oproep doen om mensen die hun vuilniszak buiten zetten aan te sporen om te kijken of de buur dat ook gedaan heeft? Dat uiteraard zonder de privacy te schenden. Als er meerdere keren na elkaar geen huisvuil buiten staat, zijn er twee mogelijkheden: ofwel is die persoon op reis, ofwel scheelt er iets. In het tweede geval kan op tijd aan de alarmbel worden getrokken.” (ddj)

ddj ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is