Nieuw voetbalstadion komt (eindelijk) dichterbij.

Door Pol Van Den Driessche op 16 september 2017, over deze onderwerpen: Brugge, Sport, Stadiondossier, Vlaamse regering, Voetbal

Het Laatste Nieuws/Oostkust,

Za. 16 Sep. 2017, Pagina 39.

 

De Vlaamse regering heeft groen licht gegeven voor het nieuwe stadion van Club Brugge aan de Blankenbergse Steenweg. Een nieuw ruimtelijk plan voor de Brugse regio is goedgekeurd. Club wil in de nieuwe arena voetballen in 2022. "Maar we zijn er nog niet", weten ze bij Club.

De goedkeuring van het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) Brugge is niet alleen goed nieuws voor Club Brugge. Meteen is er ook duidelijkheid over andere gebieden zoals Klein Appelmoes in Assebroek, de Lac van Loppem, De Spie en Chartreuse en het nieuwe industrieterrein Sint-Elooi in Zedelgem (zie kader). Er komt in totaal 72 hectare ruimte voor recreatie, 73 hectare voor groen en 114 hectare voor industrie bij. Maar uiteraard zat vooral Club Brugge te wachten op de beslissing, die een duw in de rug is voor het hele stadiondossier dat al sinds 2006 op daadkracht wacht. In het meest ideale scenario, van een paar jaar geleden, begon Club nu te bouwen, om in 2019 de eerste bal te kunnen trappen. Vandaag is 2022 de nieuwe richtdatum voor die eerste match.

Grondenkwestie

De Raad van State moet nu binnen de dertig dagen advies uitbrengen over het plan, waarna de Vlaamse regering het dan definitief kan vaststellen. Het is evenwel mogelijk

dat er nog procedures worden opgestart met bezwaren tegen het GRUP. Dat kan weer voor vertragingen zorgen. Daarna kan Club een omgevingsvergunning aanvragen. Die moet dan door de Vlaamse regering worden goedgekeurd. Wie dan beroep aantekent bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen kan het dossier nog eens met anderhalf jaar vertragen. Kortom: blauwzwart is nog lang niet thuis in de Blankenbergse Steenweg. Bovendien hangt nu een vervelende grondenkwestie als een donkere wolk boven het gebied. Gunnen de Vlaamse topondernemers die gronden in bezit hebben langs de Steenweg het stadion wel aan Club? "Ik wil alle eigenaars van gronden langs de Blankenbergse Steenweg desnoods aan tafel brengen om een regeling te treffen. Dit plan is essentieel voor de toekomst van ons voetbal en van onze bedrijven.

Een conflict over gronden mag niet voor extra vertraging zorgen", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) daarover.

Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) ziet evenwel hoop. "We hebben de voorbije jaren de politieke knoop ontward. De Vlaamse regering heeft die voorzet binnengekopt. Nu is het hopen dat de timing verder gerespecteerd kan worden. Want er moeten nog wel wat stappen gezet worden vooraleer de eerste steen gelegd kan worden."

Sterk merk

Ook één van zijn grote concurrenten om de sjerp in 2018 Pol Van DenDriessche (N-VA) is optimistisch.

"Club Brugge heeft nood aan en recht op een eigen modern en groot stadion. Club is een sterk merk en een internationale ambassadeur vanonze stad."

Van Den Driessche, zelf een Cercle-supporter, wenst Club succes bij de realisatie van haar droom. "Tegelijk zal ik blijven ijveren voor de belangen en de bloei van de groenzwarte vereniging in een toekomstig aangepast Breydelstadion."

Bij Club heerst een positief gevoel, maar geen hoera-stemming. "Omdat we er nog lang niet zijn", klonk het gisteren in de wandelgangen.

Voorzitter Bart Verhaeghe droomt van een tempel met 40.000 zitjes, 7.200 parkeerplaatsen en 4.000 fietsenstallingen. Liefst is de parking gelijkgronds, omdat Club vreest dat er anders files zouden ontstaan na een match bij het verlaten van een parkeertoren. "We wachten nu de volgende stappen van de Vlaamse overheid en de stad Brugge af vooraleer we met de bouw kunnen starten", klinkt het in een officiële mededeling.

BART HUYSENTRUYT ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is