N-VA: “Bombardier moet in Brugge produceren”

Door Pol Van Den Driessche op 11 mei 2017, over deze onderwerpen: Brugge, NMBS, Werkgelegenheid, West-Vlaanderen

Banenverlies staat haaks op gemaakte afspraken​

Brussel – De M7-rijtuigen van de NMBS moeten in Bombardier Brugge worden geproduceerd. Dat zeggen N-VA’ers Pol Van Den Driessche en Inez De Coninck. Het aangekondigd baanverlies staat haaks op de contractuele overeenkomst tussen de NMBS en Bombardier om in Brugge te produceren. Beide N-VA’ers willen dat de NMBS zich hard opstelt tegenover Bombardier. “Wij voelen mee met de werknemers die straks hun job dreigen te verliezen. De ergernis is begrijpelijk omdat dit niet hun schuld is maar het gevolg van een beslissing ver boven hun hoofd.”

 

Contractbreuk

 

Bij de vestiging van Bombardier in Brugge dreigen 200 banen verloren te gaan. Bombardier wil de productie gedeeltelijk verplaatsen naar andere vestigingen. Maar dat lijkt contractbreuk te zijn, volgens de N-VA. De NMBS plaatste een grote bestelling nieuwe rijtuigen. Die zouden bij Bombardier in Brugge worden geproduceerd, zo staat in het contract. Dat mag de directie van Bombardier niet zomaar naast zich neerleggen. Maar de directie van Bombardier wil daar nu op terugkomen en de productie verhuizen naar andere vestigingen. “Het banenverlies in Brugge staat haaks op de gemaakte afspraken met de NMBS” zegt Inez De Coninck. Het Kamerlid ondervroeg minister Bellot eerder al over het thema.

 

Taskforce

 

De Coninck wil dan ook dat de NMBS zich hard opstelt in de discussie met Bombardier. Het is hoogst twijfelachtig dat Bombardier tijdig zal leveren met fors minder personeel in Brugge. Ook voor de NMBS is het dus van belang dat de treinen in Bombardier Brugge worden geproduceerd.

 

“Hopelijk schiet het Brugse stadsbestuur nu eindelijk in actie. Er is nood aan een zgn. taskforce die nieuwe technologische bedrijven naar Brugge haalt en een toekomst biedt aan tientallen ervaren werklui die hun job dreigen te verliezen. Maar ook aan jongeren die in de Breydelstad wonen en er straks hun diploma halen.” Zegt Pol Van Den Driessche, lijsttrekker voor de N-VA in de stad.

Ook de leiding van de Zeebrugse haven moet worden geprikkeld om bekwame werkkrachten aan te trekken.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is