Jongeren met beperking spelen én winnen eerste wedstrijd tegen Zulte Waregem

Door Pol Van Den Driessche op 7 november 2016, over deze onderwerpen: Jeugd, Jongeren, Sport, Voetbal, West-Vlaanderen

Het Nieuwsblad - maandag 7 november 2016 - Kris Vanhee

MARKE

Jongeren die niet in de gewone voetbalcompetitie terect kunnen, staan niet meer op straat. G-voetbal Marke vangt op wie door de mazen van het net valt. Gisteren speelden ze hun eerste competitiematch tegen de leeftijdsgenoten van Zulte Waregem.

Wie speelt er nu niet graag tegen Zulte Waregem, de eerste in de stand van de voetbalcompetitie? De jongerenploeg G-voetbal die Dave Vanhoutte uit Marke de jongste maanden uit de grond stampte, stond dus al ruim voor de wedstrijd op het Olympiadeplein in Marke klaar om de 'boeren' te bekampen.

Dave Vanhoutte - initiatiefnemer G-voetbal Marke: "Eigenlijk is het niet aan ouders om zoiets te beginnen."

"Ik heb een zoon met een beperking. Voetballen in reguliere clubs gaat moeilijk", zegt Dave Vanhoutte. "Bij Recreas, waar ze oog hebben voor dergelijke jongeren, is alles volzet. Wat doet een papa dan met een zoon die zo graag wil voetballen? Hij steekt zelf de handen uit de mouwen. Ik vind het zelf uitzonderlijk dat ouders dit voor hun kinderen moeten doen, maar als er geen aanbod is, dan doe je dat.

Hoe meer het initiatief bekend raakte, hoe meer kinderen en ouders geïnteresseerd raakten. Jean-Marie Pfaff, een vriend van Dave, werd peter van het G-voetbal Marke en Justine Dejonckheere meter. Pol Van Den Driessche bood zijn diensten aan als scheidsrechter.

"Ik kreeg heel wat positieve reacties, ook van KFC Marke en van de stad Kortrijk. Onze burgemeester Vincent Van Quickenborne zegde onmiddellijk steun toe. Op dit moment zijn er vijftien kinderen ingeschreven."

Taboe doorbreken

Maandenlang hebben ze getraind. Daar zetten heel wat mensen vrijwillig hun schouders onder. Een wedstrijd ontbrak echter. En die kregen de jongeren zondag tegen Zulte Waregem, op het grote Olympiadeplein. "Wij waren er vooral om deze jongeren een toffe dag te bezorgen. Ik ben er nu bijna een jaar mee bezig, maar het is super belangrijk voor hen dat ze zich kunnen uitleven."

"Eigenlijk heerst er nog een zeker taboe. Mensen komen er niet makkelijk mee naar buiten. Maar als ze zien hoe hun kind zich via het voetbal amuseert en wil blijven komen, dan is die drempel vlug weg. Ik hoop in de toekomst op een uitbreiding van het initiatief. Er zijn mensen van Rotary komen kijken in functie van eventuele sponsoring. Met een grotere bekendheid komt er ook meer aanbod van ploegen."

Na een boeiende wedstrijd ging de stand van 3-0 uiteindelijk naar 5-4.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is