'Erdogan wil de Koerden monddood maken'

Door Pol Van Den Driessche op 14 november 2016, over deze onderwerpen: Europese Unie, IPU, Koerden, Turkije

Mark Demesmaeker, Zuhal Demir, Pol Van Den Driessche en Mark Hendrickx: vier N-VA-politici die niet langer willen zwijgen over 'het democratisch verval in Turkije'. Samen kropen ze in de pen om hun ongenoegen uit te schreeuwen, maar ook hun Koerdische vrienden een hart onder de riem te steken.

Als N-VA-volksvertegenwoordigers uit vier parlementen, stellen wij samen met de rest van Europa vast hoe Turkije, kandidaat-lidstaat voor de Europese Unie, onder president Recep Tayyip Erdogan van een relatief vrije samenleving verglijdt naar een harde autocratie.

'Erdogan wil de Koerden monddood maken'

De snelheid waarmee de Turkse gemeenschap wordt uitgehold door de AKP van Erdogan tart alle verbeelding en kan enkel beantwoord worden met de meest strenge veroordeling van het regime en een verklaring van onze onvoorwaardelijke steun aan de gematigde oppositie. In de mislukte staatstgreep van 15 juli vond Ankara een argument tot een grote schoonmaak van de Turkse maatschappij in lijn met haar autoritaire denkbeelden. De niet-aflatende zuiveringen en vervolgingen die daarop volgden zijn zonder maat, buitensporig en niet te verantwoorden.

Onlangs werden zo verschillende parlementsleden van de pro-Koerdische HDP, waaronder de populaire voorzitter Selahattin Demirtas, ​uit hun bed gelicht en gearresteerd door de Turkse veiligheidsdiensten. De reden? Afhankelijk van de willekeur van het regime de banden met de verboden Koerdische verzetsorganisatie PKK, medeplichtigheid aan de staatsgreep, of beide.

We kennen hen persoonlijk als gedreven en rechtgeaarde democraten, over hun onschuld bestaat alvast in onze ogen geen twijfel. In zijn opossing voor het Koerdische vraagstuk heeft president Erdogan duidelijk gekozen voor de weg van de confrontatie. Dat de succevolle HDP hem in het parlement op democratishe wijze de tweederdemeerderheid wist te ontfutselen, was voor de president voldoende aanleiding om het vredesproces stop te zetten en een militair offensief in Noord-Koerdistan (Koerdisch gedeelte van Turkije) te lanceren met het opzet om alle tegenstand te zuiveren. De arrestatie van HDP-parlementsleden, verkozen om in het parlement de stem van het volk te zijn, toont niet alleen aan dat Erdogan de Koerden politiek monddood wil maken, maar ook dat de democratie in Turkije wat hem betreft dood en begraven is.

'Als partij voelt de N-VA zich verplicht te reageren en zich het lot van de Koerden aan te trekken'

Europa is verontrust. Erdogan heeft een nieuwe lijn overschreden en het wordt steeds moeilijker om in te schatten of zijn ambities nog grenzen kennen. Als partij wil de N-VA haar waardeschaal niet overal ter wereld toepassen, maar als ze een land als Turkije, van een democratie naar een dictatuur ziet evolueren en haar minderheden met geweld onderdrukt worden, voelt ze zich verplicht te reageren en zich het lot van de Koerden aan te trekken.

Vanuit onze partij worden de acties alvast opgedreven. De laatste dagen hielden verschillende Koerdische organisaties al wakes uit protest tegen de Turkse willekeur in de schaduw van de Europese Commissie en Parlement op het Schumanplein. Vanuit de partij kwamen wij onze solidariteit betuigen met hen en werden prompt uitgenodigd een woordje te richten tot de actievoerders.

Ook andere partijen roeren zich stilaan, waarbij we de ​steun van Groen-parlementslid Wouter De Vriendt​ zeker willen vermelden. Ook in het Europese parlement en in de Kamer van Volksvertegenwoordigers schakelen we een versnelling hoger. N-VA-fractieleider Peter De Roover nodigde de in-Brussel-gestrande HDP-volksvertegenwoordigers in de commissie Buitenlandse Betrekkingen uit om te kunnen getuigen over de dagdagelijkse repressie die zij ervaren. Aansluitend onderzoeken we als partij met welke parlementaire initiatieven we ook de andere partijen kunnen betrekken in concrete acties tegen de uitspattingen van de Turkse overheid. Turkije zelf omarmt intussen best de grote diversiteit aan minderheden. De énige oplossing tot vrede en democratie in het land.

​Mark Demesmaeker is Europees parlementslid (N-VA), Zuhal Demir is federaal parlementslid (N-VA), Pol Van Den Driessche is senator en voorzitter van de mensenrechtencommissie van de Interparlementaire Unie (N-VA), EN Mark Hendrickx is Vlaams parlementslid (N-VA).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is