Archief VN-commissie over oorlogsmisdaden WOII opvragen en publiek toegankelijk maken

Door Pol Van Den Driessche op 19 april 2017, over deze onderwerpen: Archief, Wetenschappelijk Onderzoek, Wetenschapsbeleid

BRUSSEL 19/04 15:46 (BELGA)
De senatoren Martine Taelman (Open Vld) en Pol Van Den Driessche (N-VA) willen dat de Belgische regering naar het voorbeeld van de Britse regering bij de VN een integrale kopie vraagt van het uitgebreide archief van de VN-commissie voor de oorlogsmisdaden in de Tweede Wereldoorlog, zodat het archief ook in ons land toegankelijk wordt gesteld voor het grote publiek. In het archief zitten 400 Belgische dossiers die volgens haar nader onderzoek vergen. De vraag sluit aan bij een eerder betoog van Veerle Vanden Daelen, de conservator van de Kazerne Dossin.

Het archief van de VN-commissie over oorlogsmisdaden in de Tweede Wereldoorlog (United Nations War Crime Commission) telt ruim 450.000 pagina's over de holocaust. De commissie werd overigens mee geleid door de Belgische jurist Marcel De Baer. Sinds de start van de Koude Oorlog is het niet meer publiek toegankelijk. Binnenkort is dit archief online te raadplegen, en fysiek in Londen en Washington. De Britse regering heeft immers een digitale kopie opgevraagd bij de VN. België heeft dit tot op heden nog niet gedaan.

Het archief omvat nochtans 400 Belgische dossiers (Joden die naar de concentratiekampen gevoerd werden, misdaden tegen burgers en krijgsgevangenen) die nader onderzoek vergen. "De herinnering aan de holocaust levend houden is immers niet enkel een erkenning van het verleden, maar ook het streven naar een verdraagzame toekomst", stelt Taelman, die verwijst naar een resolutie die de Senaat in 2013 aannam en die het aandeel van de Belgische overheid in de holocaust erkent. "De resolutie drong erop aan dat de verschillende regeringen van ons land meer aandacht zouden schenken aan de overlevering van en het onderricht in de holocaust. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de Belgische regering de nodige stappen onderneemt om dit archief op te vragen en voor het publiek toegankelijk te maken", vindt de Open Vld'ster.

Martine Taelman vraagt dat de Belgische regering de nodige stappen onderneemt om een kopie van dit archief op te vragen en om deze documenten in samenwerking met het SOMA (Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij) en de gemeenschappen toegankelijk te maken voor het publiek. Pol Van Den Driessche heeft zijn partijgenote Zuhal Demir als staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid een brief in die zin gestuurd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is