20 kopballen en geheugen vermindert met 41 tot 67%

Door Pol Van Den Driessche op 24 oktober 2016, over deze onderwerpen: Brugge, Sport, Voetbal

Het Laatste Nieuws,

Ma. 24 Okt. 2016, Pagina 5

Koppen bij voetbal beschadigt de hersenen en zorgt tijdelijk voor een zwaar verminderd geheugen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Ex-voetballer Gert Verheyen vindt de tests waarop het onderzoek is gebaseer nogal extreem, maar vanuit politieke hoek wordt al actie ondernomen. "Het gaat tenslotte om kinderen."

Een Schots onderzoek zegt voor het eerst onomstotelijk aan te tonen dat koppen het brein aantast. De geheugenprestaties van de geteste spelers namen significant af. Dat effect verdween binnen 24 uur, maar toch maken de onderzoekers zich zorgen over de gevolgen op langere termijn.

Een groep voetballers kopte tijdens meerdere sessies twintig keer achter elkaar een bal die werd afgevuurd door een machine die is ontworpen om een hoekschop te simuleren Voor en na de sessies werden de voetballers getest en de verschillen zijn opmerkelijk. Het geheugen presteerde na afloop 41 tot 67% minder goed.

Kleine tikjes

Het is nog niet duidelijk wat dit betekent voor herhaalde blootstelling aan kopballen over een periode van vele jaren Dat moet verder worden onderzocht. Desondanks zegt de Nederlandse neurologe Magdalena Ietswaart, die het onderzoek aan de Schotse universiteit leidt: "Hoewel de veranderingen tijdelijk waren, zijn wij van mening dat ze zeer belangrijk zijn voor de gezondheid van de hersenen. Mensen moeten zich er bij het koppen bewust van zijn wat er gebeurt in het brein en van het blijvend effect dat dit kan hebben." Gewezen profvoetballer Gert Verheyen - een man wiens hersenen op het eerste gezicht weinig lijken aangetast na twintig jaar voetballen voor Lierse, Anderlecht, Club Brugge en de Rode Duivels - zegt in zijn carrière nooit last te hebben gehad van geheugenverlies. "Ik ga zeker geen wetenschappelijk onderzoek tegenspreken. De effecten zullen er wel degelijk zijn, maar twintig keer na elkaar op een hoekschop koppen, is natuurlijk wel extreem. Dat doe je op training nooit, behalve als je een keer een bal hoog wilt houden met het hoofd, maar dat zijn kleine tikjes. Twintig keer hard koppen op rij, dat komt nooit voor."

Inwerpen verboden

Toch verbiedt de Amerikaanse voetbalbond sinds vorig jaar het koppen voor spelers jonger dan tien jaar - vooral uit juridische overwegingen. Bij ons heeft de Vlaamse Voetbalfederatie uit medische overwegingen de inworp bij spelers jonger dan negen jaar in februari dit jaar afgeschaft. Want: minder inworpen, betekent ook minder koppen.

Freya Saeys, Vlaams Parlementslid voor Open Vld en arts, had toen al bij de voetbalfederatie en bij minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) aangdrongen om die maatregel uit te breiden tot dertien jaar. Daar werd geen gevolg aan gegeven. "Ik ga het opnieuw aankaarten", zegt Saeys. "De testmethode die in deze studie is gebruikt mag dan misschien extreem zijn, het bewijst wel dat koppen microtrauma's veroorzaakt. En dat kan je onmogelijk relativeren. Als er zelfs maar een kans bestaat op schadelijke effecten op lange termijn, moeten we onze kinderen daartegen beschermen."

Dat vindt ook N-VA-senator Pol Van Den Driessche - in zijn vrije tijd scheidsrechter bij de jeugd. Die heeft ooit de voetbalbond aangespoord de materie te onderzoeken. Michel D'Hooghe heeft dat toen, in zijn hoedanigheid van voorzitter van eht medisch comité van UEFA, aangekaart bij de Europese voetbalbond, maar die vond de onderzoeken die toen voorhanden waren niet sluitend genoeg. "Ik schrijf de bond opnieuw een brief", zegt Van Den Driessche nu. "Gerede twijfel vind ik in deze materie al ruim voldoende. Het gaat tenslotte om kinderen. En geloof me: koppen bij kinderen jonger dan twaalf biedt sportief geen enkele meerwaarde."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is